30 juni 2008

medlemsinfo

Medlemsbrev och kallelse till årsmöte med föreningen Bevara Ojnareskogen

Sommaren är i full gång, men i Nordkalksärendet råder ingen sommarstiltje. I mitten av juni kom Nordkalk in med sin nya inlaga till Miljödomstolen, där man dels gjorde en del ändringar i sin ansökan och dels redovisade kompletterande undersökningar beträffande hydrologin i området, avsedda att bemöta den tidigare kritiken för brister och oklarheter i miljökonsekvensbeskrivningen. Ändringarna i ansökan gäller som framgick av det förra medlemsbrevet hur djupt man vill gräva, d v s att man nu inte längre ansöker om att gå så långt ner som nio meter under havsnivån utan stannar på en meter över. Men samtidigt säger man att avsikten är att senare återkomma med en förnyad ansökan om att gå ner på detta djup, d v s som mest 30-35 m. En annan förändring gäller transportbandet, där bredden på servicevägen som planeras i anslutning till transportbandet skulle minskas. Synpunkter på den nya inlagan ska lämnas till den 20 augusti. En preliminär tidpunkt för förhandlingen i Miljödomstolen är också utsatt, den 7-9 oktober.
Den 17 juni hade facken på Nordkalk och Cementa inbjudit till ett offentligt möte på Bläse kalkbruksmuseum med anledning av att IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfvén besökte Gotland. Ett kort referat av mötet finns på vår blogg, ojnareskogen.blogspot.com. Rubriken på mötet gällde konflikten mellan arbetstillfällen och miljön, och diskussionen kom särskilt att handla om det planerade Bungebrottets effekter på vattnet. Nordkalks hydrogeologiske expert Sven Follin medverkade och svarade på publikens många frågor. En viktig markering som han gjorde var att behandlingen av Nordkalks och Svenska Minerals båda tillståndsansökningar borde samordnas i Miljödomstolen, eftersom det är den samlade effekten av de båda brotten på vattenförhållandena i området som måste bedömas.
Som vanligt anordnas föreningens årsmöte i början av augusti, denna gång torsdagen den 7 aug kl 18.00 i Fleringe gamla skola. Motionstiden går enligt stadgarna ut en månad före, alltså den 7 juli. I anslutning till årsmötet kommer vi också att informera om och diskutera innehållet i Nordkalks och Svenska Minerals skrivelser och det aktuella läget i de båda ärendena.
Till dem som får medlemsbrevet per post och ännu inte betalat in årets medlemsavgift bifogas ett inbetalningskort som påminnelse. Medlemsavgiften är 50 kr, som betalas in på pg 228961-9.
Välkomna till årsmötet!
För styrelsen i Bevara Ojnareskogen
Olov Söderdahl, ordf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar