12 juni 2008

Medlemsbrev 30 maj 2008

2008-05-30

Till Bevara Ojnareskogens medlemmar

Vi har väntat med spänning på de kompletterande undersökningar om vattenpåverkan som Nordkalk bedrivit. Några sådana resultat har inte offentliggjorts. I stället meddelade Nordkalk. i förra veckan att ansökan dras tillbaka men att man tänker komma in med en ny, reviderad ansökan om en något mindre djup täkt, så att man inte går ner med brytningen under havsnivån. Det innebär att man minskar täktens djup med tio meter och därmed också minskar det totala uttaget av kalksten men bibehåller den yta som täkten skulle omfatta. En yta som är dubbelt så stor som Visby innanför ringmuren. Enligt Nordkalk är det för att tillmötesgå kommunen och dämpa farhågorna om saltvatteninträngning och förstört vatten på norra Gotland. Men risken för saltvatteninträngning handlar inte enbart om havsvattennivån utan minst lika mycket på att det kan finnas saltvattenfickor i berggrunden, s k relikt havsvatten, som kan frigöras vid brytningen och spridas via grundvattnet.
I och med det minskade uttaget minskar också antalet arbetstillfällen. Det innebär i sin tur att Nordkalks argument beträffande sysselsättningen minskar i styrka. Den nya ansökan ska lämnas in i juni, och hur mycket hela processen försenas återstår ännu att se. Vi räknar förstås med att det till hösten blir en ny remissomgång med nya yttranden.

Nu har också Svenska Mineral lämnat in ansökan om att utöka sin brytning på Bunge Stucks till det dubbla mot i dag. Man vill utöka sitt brott mot sydväst, d v s i riktning mot Nordkalks planerade brott, och även gå betydligt djupare än i det befintliga brottet, dock inte under havsnivå. Men det skulle givetvis innebära ett nytt och betydligt större ingrepp i det känsliga området än den nu pågående brytningen på Strå och därmed ett ytterligare risktagande med vattenförsörjningen. Vår kamp för att bevara vatten och natur här på norra Gotland måste nu utökas till att omfatta även Svenska Minerals nya ansökan. Nu närmast ska en första omgång med synpunkter på ansökan vara inlämnade till den 7 juli. Kommunen har begärt och fått uppskov till den 20 september.

Till förra årsmötet hade det kommit in en motion om att vår förening skulle byta namn. Styrelsen fick i uppdrag att gå ut till medlemmarna och ta in synpunkter för att sedan återkomma i frågan på nästa årsmöte, dvs i augusti i år. Om du har synpunkter och eventuella förslag till förändring av föreningens namn är du välkommen att höra av dig per post eller mail. Om vi ska byta namn är det viktigt att tänka på att namnet bör vara kort och på något sätt slagkraftigt ange föreningens syfte, hellre med en positiv formulering än en negativ. För att vi ska hinna behandla de inkomna svaren behöver vi få in dem senast till midsommar.

Om du inte redan har betalat in medlemsavgiften för i år är det hög tid att göra det. Ditt medlemskap är ett viktigt stöd i vårt arbete som nu går in i en ny fas, med kamp på två fronter. Nordkalks återkallande av ansökan är en taktisk reträtt. En taktisk reträtt gör man för att så småningom ta hem slutsegern. Men Nordkalks agerande visar också att vår envisa argumentation om riskerna för vattnet och andra negativa effekter har visat sig få resultat och att kamp lönar sig. Sprid gärna kännedomen om vår förening till vänner och bekanta, så att vi kan få ännu fler medlemmar! Medlemsavgiften är 50 kr, som betalas in på pg 228961-9.

För styrelsen i Bevara Ojnareskogen

Olov Söderdahl, ordf, Fleringe Nors 160, 624 60 Lärbro
olov.soderdahl@privat.utfors.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar