18 juni 2008

Möte på Bläse den 17 juni, SVT:s Rapport 17 juni

Möte på Bläse den 17 juni

IF Metall på Nordkalk och Cementa ordnade idag ett möte för att diskutera hur jobben i kalkindustrin kan bevaras. Politiker och allmänhet var inbjudna. Ett 50 tal personer deltog. Mötet blev en frågestund där publiken i första hand ställde frågor om den planerade Bungetäktens inverkan på vattenförsörjningen.

Vid mötet framkom att Nordkalk nu (den 11juni) skickat kompletterande handlingar till sin ansökan. Avsikten är att bemöta de kritiska synpunkter som framförts angående de hittills redovisade undersökningarna om hydrologin i området, som har ansetts otillräckliga. Man har också enligt uppgift ändrat sin ansökan så att brottets djup minskas till 1 m ovan havsnivån.

Nordkalks geohydrologiska expert Sven Follin fick besvara de flesta frågorna. Två viktiga besked
lämnades: På en direkt fråga meddelade Nordkalks Henrik Grind att antalet arbetstillfällen vid den planerade täkten nu minskat till omkring 60. Vidare menade Sven Follin att eftersom Svenska Mineral nu också lämnat in en ansökan om utökad brytning så måste de två ärendena samordnas i Miljödomstolen, eftersom det är den samlade effekten av de båda brotten som måste bedömas.

SVT:s Rapport den 17 juni

I rapportsändningen 19.30 sändes ett inslag om kalkbrytningsfrågan, med intervjuer med bl a fackordföranden på Nordkalk, IF Metalls ordförande och föreningens ordförande Olov Söderdahl. Se www.svt.se och klicka dig fram, där finns inslaget.

Observera bl a de vidlyftiga uttalanden som nu görs om hur många jobb som berörs. I inslaget sägs att 2 500 personer är berörda. Det faktiska antalet anställda som beräknas få jobb i det planerade Bungebrottet är (se ovan) 60, enligt Nordkalks egna beräkningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar