09 september 2007

Svamputflykt i Ojnareskogen den 3 september

Vi var på plats i Ojnareskogen utrustade med svampkorgar på förmiddagen den 3 september. Medlemmar i kommunalfullmäktige hade nämligen talat om för oss att de skulle bli visade

”brottsplatsen” vid ett studiebesök på Nordkalk i samband med ett fullmäktigemöte i Bläse. Vi tänkte passa på att tala med kommunalfullmäktige och visa dem hur osäkra Nordkalks prognoser är.

Tyvärr fick vi nöja oss med stolta fjällskivlingar, Nordkalksgästerna såg vi inget av.

När vi sedan kom till Bläse fick vi och alla fullmäktigeledamöterna en skönmålning av hur bra det skulle gå att ta kalksten från Ducker !:64 och dessutom ta vatten från brottet till Fårösund från samma brott. Det var den nye VD: n Hans Gustavsson som berättade hur viktigt det var att just där det är som mest olämpligt för Bästeträsks tillrinning måste de få gräva sitt 33 meter djupa hål. De har ju köpt marken, då måste de få gräva bort den också !

För övrigt arbetar Gustavsson med en stor reklamkampanj via tidningsinsändare och nu en krönika, en lång drapa i något som heter Lokaltidningen och går ut till alla hushåll på Gotland. Rubriken är: DET MÅSTE FINNAS PLATS FÖR ALLA PÅ ÖN.

Här skäller han på oss Ojnareskogsbevarare och menar att vi vill förvandla hela Norra Gotland till en nationalpark. Man undrar när han skall förstå att vi inte har protesterat mot någon annan ansökan än just deras nu aktuella, som faktiskt ligger på fel plats enligt hydrologer och annan expertis.

Hans Gustavsson kommer som de flesta vet från Cementa i Slite där han var VD. I fjol gjorde han ett uttalande som bör göra alla som vill värna om gotländska arbetstillfällen lite betänksamma. Han sade i detta uttalande att han såg det som fullt möjligt att ta billig arbetskraft från Baltikum.

Ja det var lite om vad som är på gång just nu. Det märks att tonen blir skarpare från Nordkalks sida ju närmare vi kommer huvudförhandling Vår förening har i dagarna lämnat svar på Nordkalks bemötande av alla yttranden till deras ansökan. Deras svar är på många ställen osakligt och svarar inte på de invändningar och begäran om kompletteringar t ex angående hydrologin som har gjorts från olika intressenter. Nordkalk skriver i sitt svar om alternativa platser att hämta kalksten ifrån, t ex Verdal i Norge. Med tanke på transporterna vore det ett mycket bättre alternativ. I stället för båtfrakten från Storugns som ger så mycket koldioxidutsläpp i Östersjön borde det vara mycket miljövänligare att ta kalken från Verdal till Narvik och därifrån via järnväg till järnverken.

VI KÄMPAR VIDARE MEN BEHÖVER DITT STÖD I KAMPEN MOT JÄTTEN GLUFSGLUFS.

Olov S


Inga kommentarer: